Flytande lyxhotell i Palma
Ett kompisgäng hoppar ombord på den exklusiva yachten ESSOESS, för en glassig långweekend till havs i Palma de Mallorca. Dagarna fylls av sol, salta bad, spanska delikatesser och härliga äventyr. Det blir en guldkantad semester och ett minne för livet.
Nu börjar drömsemestern
Han syntes bättre än alla andra som väntade. I sin marina klädsel hade han inte behövt skylten. Vår kapten Peter hälsade oss välkomna och tog en del av vårt bagage. Efter några minuter satt vi i en luftkonditionerad limobuss på väg till årets höjdpunkt – en långweekend i Palma.
Yachten vi skulle bo ombord på från torsdag till söndag hette ESSOESS, en läcker italiensk skönhet. Hon låg alldeles nedanför den berömda katedralen, bara ett stenkast från gamla stan. Helt klart Palmas bästa båtplats. Mitt i smeten med massor av tapasbarer, läckra restauranger och kaféer tvärs över gatan. När vi steg ned på den privata marinan, genom glasdörren som öppnades bara för oss, kände vi oss som superkändisar. Alla runt omkring som såg när vi gick ombord stannade upp, tittade och undrade förmodligen vilka vi var. Det kändes faktiskt lite spännande.
Välkomna ombord!
Ett glas bubbel sträcktes fram av en leende Molly, båtens stewardess. Peter och vår matros Toni tog vårt bagage och bar ner det till våra respektive kabiner. ESSOESS var i superskick och jag fick nypa mig i skinnet för att inse att jag, tillsammans med några av mina absolut bästa vänner, befann mig på en yacht i Palma de Mallorca. Vilken grej!
Klockan hade hunnit bli fyra och alla utom Kalle, som skulle kolla styrhytten med all elektronik, gick ner till våra hytter för att ta en dusch och byta om. I svala kläder satt vi snart på akterdäck med varsin gin och tonic i isade glas. Alla utom Per, som fick färskpressad fruktjuice i form av en ”long drink”. Nu var det vår tur att titta på människorna som tittade på oss.
Tapas och takbarer
Några månader tidigare hade jag ringt Fredrik på ESS Group och bokat fyra dagars boende ombord. En vecka senare fick vi ett förslag som var helt grymt. Vi skulle äta på några av de intressantaste krogarna i Palma, spela 27 hål golf, åka båt och spela paddel, alla utom Per som skulle spela tennis. Fredrik fixade allt. Skönt med bara en kontakt, ett telefonnummer och en superhjälpsam person.
Första kvällen blev det tapas på en av de, enligt uppgift, populäraste ställena, La Bodeguilla. Efter att ha prövat på massa delikata tapas fortsatte vi till takbaren på Hotell Cuba, ett fräckt ställe med mycket folk och utsikt över hela Palmabukten. Vi hann med ytterligare två barer innan vi var tillbaka på vår egen – det kändes faktiskt så – fina ESSOESS.
Med smak för det goda livet
Fredag morgon. Efter en kort joggingtur satt vi på akterdäck framför en färgrik frukost, där ingenting saknades. Några ville ha te, några espresso och Kalle fick som vanligt Americano med laktosfri mjölk. Peter hade förberett en tur till ökända Magaluf, där vi skulle bada, pröva på att åka vattenskoter och göra strandhugg med gummibåten. Det blev succé! Känslan att dyka från badplattformen ner i det azurblå, kristallklara vattnet var euforisk.
Efter en dusch på akterdäck och ett glas kall öl hoppade vi i gummibåten. Olle, fjärde man i vårt kompisgäng, simmade i land. Med sin tatuering på höger arm ville han naturligtvis dyka upp på stranden som Adonis inför alla de solande damerna.
Vi drog upp ankaret och stävade vidare en stund mot Hotel Bendinat där Fredrik hade lyckats boka lunch. I skuggan under pinjeträdens kronor åt vi en superb sallad med pilgrimsmusslor och kräftstjärtar och avrundade med Tarta de Santiago, kladdkaka med mandel. Vi sköljde ner salladen med en flaska Albarino från Galicien och ett glas Pedro Jimenez, ett sött vin från Jerez och sedan en cortado. Efter bara sallad och dessert kände vi oss inte dästa och ville därför fortsätta åka båt, bada och hinna med lite vattenskoter innan vi återvände till Palmas bästa båtplats, nämligen vår egen.
Grillade delikatesser från det spanska köket
Fredag kväll. Efter en tupplur, dusch, drinkar på akterdäck och en stunds kollande på folk blev vi körda till Rodeo Grill – min favoritrestaurang för kött i Palma. Man väljer ut vilket kött man vill äta vid en stor glasmonter som sedan grillas efter önskemål och serveras med valfria tillbehör av artig personal i stärkta vita förkläden. En flaska Rioja Reserva hör till. Vi som alla gillar kött var helt knäckta. Ingen av oss hade någonsin ätit en bättre Solemillo, spanska för oxfilé. Och till det, spröda patatas fritas. Det finns inget bättre.
Vi återvände mätta och nöjda till båten och tillbringade resten av kvällen på akterdäck, livligt diskuterande varför just vi hade det så gött…
Lunch vid fairway, middag på däck
Lördag och dags för golf. Jag hade hört att Golf Alcanada är en av Mallorcas bästa, känd för sina fantastiska fairways. In i en limobuss. Kalle och Per hade inga golfset med sig, men Fredrik hade fixat klubbor till dem. Vi spelade 18 hål på förmiddagen och efter en god lunch och iskalla spanska IPA orkade vi med ytterligare 9. Trötta och nöjda återvände vi till vår yacht och sista kvällen i Palma.
Molly hade förberett tapas ombord. Jag hade bett Fredrik se till att vi fick den bästa lufttorkade spanska skinkan man kan få tag på. Den kallas Pata Negra och är tillverkad av kött från svarta grisar som är uppfödda på ekollon, Bellotas. Ingen av oss hade ätit något så gott. Fredrik hade rekommenderat champagne till våra tapas. Det var ett fantastiskt val och en perfekt början på vår sista kväll.
Olika restauranger varje kväll
Det är alltid spännande att pröva något nytt när man är på resa och vi hade ju hört om alla fantastiska restauranger just i Palma. Fredrik tipsade oss om en restaurang som heter Mambo och som många anser vara en av Mallorcas bästa restauranger, till överkomliga priser. Vilken restaurang, service och inte minst, mat! Även vinet smakade underbart.
Det kunde inte ha blivit bättre. Efter en promenad genom gamla stan och en spansk brandy på en bar utmed gatan var det dags för veckans disko. Ett av de bästa finns på kajen där ESSOESS ligger, så det kändes naturligt att välja just det. Skönt att kunna gå från diskot rätt ner i båten.
Det blev en festlig kväll som avlutades med svala drinkar ombord tillsammans med några nyvunna vänner. Trots tanken på morgondagens aktiviteter före hemresan kunde vi inte att få oss att kvarta in. Vi hade det bara för bra.
Landskap med svindlande vyer
Söndag, sista dagen. Frukost klockan nio med färskpressad apelsinjuice, färsk frukt och bär, ost, skinka, sylter, marmelader, nygräddat bröd och croissanter. Vi bestämde oss för att skippa paddel och tennis och istället använda dagen till att göra en sightseeing i Palma med omgivningar.
Vår lyxiga Mercedes limobuss tog oss återigen ut på vägarna i det omväxlande landskapet. Först körde vi upp i bergen med sina svindlande vyer. Färden fortsatte ner mot tusen år gamla byar, omgivna av lika gamla fält med olivträd. Vi stannade en stund på en vingård för att sträcka på benen och smakade några av gårdens bästa årgångar.
Lunchen njöt vi på en typisk spansk bodega och återvände sedan till Palma. In bland smala gränder och prång. Efter en timmes promenad och en cortado på en kaffebar var det dags för hemresan. Väl ombord på flyget kände vi oss alla överväldigade av allt vi fått uppleva. Det här var utan tvekan den mest fantastiska resa någon av oss gjort. Vi kommer att ringa Fredrik på ESS Group och boka igen, men då med våra respektive familjer och planen att stanna ännu längre.