Drömsemester för hela familjen

Scandinavian Marine: Drömsemester för hela familjen

Man behöver inte ha en egen yacht för att njuta av avkoppling och upplevelser till havs. Följ med på en fullspäckad Medelhavskryssning ombord på motoryachten Cento.

Dag 1: Från Palma till Puerto Andratx
Vi har knappt hunnit av planet från Arlanda förrän vi hälsas välkomna av kapten Stefan Knape. Han visar oss till limousinebussen, som ska ta oss till hamnen och motoryachten Cento, som han arbetat på i många år. Det är i slutet av juni. Om några dagar fyller jag femtio och därför har jag gett mig själv och mina närmaste en oförglömlig upplevelse i present: en kryssning i Balearerna.


Båten jag chartrat, en italiensk skönhet på 26 meter, har plats för sju personer: Förutom min man André och våra båda barn har vi bjudit med dotterns pojkvän och mina föräldrar. Det känns särskilt härligt att kunna ge dem och barnen tid tillsammans. Det blir inte så mycket av det annars, när v ar och en är upptagen med sitt.

Ombordstigna serveras en uppfriskande välkomstdrink som Centos kanadensiska kock Sandrine förberett. Vi får även träffa resten av besättningen: vår norska stewardess Gerd och vår spanske deckhand Jorge, som ska se till så att allt fungerar som det ska under resan.


Efter att vi alla tagit en svalkande dusch i våra hytter och bytt om sätter vi fart över Palmabukten mot Cap Rocat, ett gammal fort som gjorts om till lyxhotell. Stefan har bokat bord åt oss på hotellets Sea Club. Det fläktar skönt från havet där vi sitter på terrassen och njuter av vår första semestermåltid. Det här bådar gott!

Efter ett första dopp och en stunds vila ombord fortsätter vi och efter ett par timmars färd till havs ankrar vi upp i Puerto Andratx. Framåt kvällen blir det middag ombord. Sandrine har lagat till en tournedos på tonfisk, ackompanjerad av en uppfriskande sallad med mango och pinjenötter. Sandrine har arbetat på stjärnkrogar i både Frankrike och Spanien och jag funderar över hur jag kommer att se ut efter tio dagar ombord med henne i köket. Efter en diskussion runt bordet enas vi om att hålla oss till sallader till lunch de närmaste dagarna. Sandrine ser något besviken ut, men lovar att göra som vi önskar.


Efter en gudomligt len, spansk flan kör Stefan in oss till kajen i vår tender. Hela familjen flanerar längs de livliga gatorna i hamnen och jag kände mig mer än nöjd när jag kastar ett öga mot vår upplysta, vackra Cento. Även om vi chartrat henne är hon på något sätt ändå vår.

Day 2: Puerto Andratx
När vi kommer upp efter morgondoppet finns handdukar framlagda åt oss på badplattformen. Vi går till våra hytter och duschar av oss saltvattnet och byter om, innan det är dags för frukost på akterdäck. Gerd har varit i land och handlat och har nu dukat upp en läcker frukost. Här finns färskpressad juice gjord på lokalt odlade, ekologiska apelsiner, färska bär och vattenmelon, yoghurt, Sandrines egen granola, små nybakade bröd och fluffiga croissanter. Mina föräldrar är särskilt nöjda över att de fått sina frukostägg kokta precis enligt instruktionerna.


Det blir en tur med tendern in till hamnen igen och efter att ha strosat runt vänder till tillbaka till båten för lunchsalladen, som står uppdukad i skuggan. Ett svalkade glass vitt vin blir bra till. Mina föräldrar bestämmer sig för att stanna kvar på båten under eftermiddagen och sjunker ner i varsin fåtölj för att läsa. Ungdomarna bestämmer sig för att testa padelboarden och seaboarden, som Stefan hyrt in speciellt för den här veckan, medan André och jag åker in till fastlandet igen. Där hyr vi cyklar och tar oss uppför den branta backen till själva byn. Efter cykelturen känns det extra skönt med ett dopp när vi kommer tillbaka igen.


Till middag blir det en vitlöksdoftande lammytterfilé som fullständigt smälter i munnen, tillsammans med grönsaker från den lokala marknaden. Riojan som vi blir serverade till är dock en liten besvikelse. Tonåringarna gör en kvällstur in till hamnen medan vi andra stannar ombord. Efter att ha bett om ett annat vin, sitter vi i sommarnatten med varsitt glas och småpratar. Semester.

Dag 3: Mot Ibiza
Ännu en solig dag med spegelblankt hav. På väg mot Ibiza slår ett par nyfikna delfiner följe med oss en bit. Så småningom slår Stefan av motorn och vi kastar oss alla i vattnet, utom min mamma, som aldrig gillat att bada på djupt vatten. Vi njuter av det salta vattnet, tystnaden och stillheten. Snacks och smoothie sitter fint efter badet.


Vid halv två-tiden är vi framme och det blir dags för lunch ombord. Den här gången har Sandrine toppat salladen med grillad majskyckling.
Både André och pappa har blivit padelbitna och har fått hjälp med att boka en padelbana i Ibiza stad. Eftersom ytterligare två spelare behövs drar de med sig dottern och hennes pojkvän. De har dock ett krav för att följa med och spela: att morfar lämnar sina ljusblå foppatofflor kvar på båten. Något motvilligt sparkar han av sig plasttofflorna, men min mamma ser dock väldigt nöjd ut, till allas munterhet.


Sonen stannar kvar ombord på med sina airpods i öronen, medan vi andra tar tendern in till fastlandet. Mamma och jag beslutar oss för en promenad i den gamla stadskärnan. Vi besöker katedralen och följer den gamla stadsmuren en bit, innan vi så småningom slår oss ner på en uteservering.
På kvällen blir det gemensam middag på välkända Kyupiddo, där det japanska köket möter Medelhavets på ett ytterst välsmakande sätt.
Vi vuxna avslutar kvällen med ett glas i hamnen innan vi återvänder till Cento. Ungdomarna däremot slinker iväg på nattklubb – de har på något vis lyckats blidka Jorge, som lovat att komma med tendern klockan fyra nästa morgon och hämta dem.

4: Formentera
De som beskriver Formentera som en paradisö har sannerligen inte fel. Vi åker in och går längs stranden, njuter av naturen, badar. Ungdomarna snorklar, och när de tröttnat blir det istället wakesurfing efter tendern. På kvällen stannar mina föräldrar kvar ombord på båten. Vi andra äter middag i land och ljuter av generösa skaldjurstallrikar tillsammans med spansk cava. Det har varit en aktiv dag och inte minst ungdomarna är ganska möra efter förra nattens uteliv – de orkar tydligen inte med hur mycket festande som helst, trots allt. Trötta och nöjda kommer vi tillbaka till båten och går och lägger oss.

Dag 5: Formentera
I dag går vi upp tidigt! Eller i varje fall jag och dottern. Vi har bestämt oss för att åka in till Gecko Beach Club för ett yogapass som börjar klockan nio och där äter vi också frukost efteråt. Det blir ännu en härlig dag på denna underbara ö, men när kvällen kommer åker vi tillbaka till vår båt för en middag ombord. Real Madrid ska nämligen möta Milan och vi är flera som är sugna att titta på matchen. Efter maten slår vi oss därför ner i den långa och behagliga soffan framför storbildsskärmen.

Dag 6: Ibiza
I dag är det min födelsedag och Gerd har prytt frukostbordet med en fantastisk blomsteruppsättning. En del presenter har familjen också stoppat ner i resväskorna, fast att jag sagt att det inte behövdes. Men klart att man ändå blir glad.


Jag har bett Sandrine att skippa sallad till lunch i dag och hon överraskar oss med grillad lobina, havsaborre. Ett glas cava åker ner innan överraskningen kommer in: chokladsufflé gjord på Valrhonachoklad. Efterrätten är tydligen Sandrines paradnummer, det förstår jag när jag sticker skeden i den lika fluffiga som krämiga anrättningen.

Vi har kört tillbaka till Ibiza och tillbringar eftermiddagen på stranden i Salinas. Visst är den fin, men ganska liten och här är mycket folk. Efter Formentera tror jag att det blir svårt att verkligen uppskatta andra stränder. Längtar redan tillbaka dit.


En riktig paella får vi inte missa och Stefan har talat sig varm för restaurangen Es Torrent och kör oss dit. Vi blir inte besvikna.
Tillbaka på båten väntar ännu en överraskning. Barnen har satt ihop en särskild spellista med mina favoritlåtar. Det blir spontandisco när de kopplar upp mobilen mot båtens rejält tilltagna högtalarsystem, ända till min pappa tycker att det nog är dags att skruva ner volymen och gå till sängs.
Alla drar sig tillbaka utom André och jag, som sitter kvar en stund på flybridge och njuter av sommarnatten.

Dag 7: Dragonera och Tramuntana
I dag har vi en lång båtresa framför oss, tillbaka mot Mallorca. Pappa har upptäckt fiskeutrustningen ombord och ber Stefan att sakta ner farten. En lång stund fiskar han och ungdomarna utan större framgång, men plötsligt får pappa napp. En okänd och i mitt tycke ganska ful fisk dinglar längst ut på spöt. Ingen vet riktigt vad det är, men pappa går stolt ut i köket med sitt byte och ber Sandrine att laga den till lunch åt honom.


På väg mot Mallorca stannar vi till vid den lilla, magiskt vackra ön Dragonera, som är naturreservat. Där blir det både vandring och lunch innan vi fortsätter vår färd. Slutligen når vi dagens mål, en av vikarna vid foten av bergskedjan Tramuntana på norra Mallorca. En magisk solnedgång väntar.

Dag 8: Deia
Är man på norra Mallorca vill man inte missa Deia – den lilla bergsbyn som lockar så många kändisar. Här bor också många konstnärer och det finns flera gallerier att titta in i, även om allt kanske inte faller oss i smaken.

Plötsligt kuffar dottern mig i sidan, högst odiskret. “Mamma, ser du inte? Det är ju Brad Pitt som sitter där borta!” utbrister hon exalterat.
Och sannerligen, det ser att ut som att hon har rätt. Men vem kan den unga kvinnan bredvid Vara? Dottern börjar googla febrilt.
När det är dags för lunch kör Stefan båten en bit söderut, till klippudden Sa Forada och restaurangen med samma namn.
Mina föräldrar hade tänkt ge sig ut längs en vandringsled under eftermiddagen, men mamma är rädd att det blir alltför varmt så de stannar ombord i skuggan, medan vi andra ägnar oss år scubadiving. Middag blir det ombord, ännu en underbar måltid under stjärnorna.

Day 9: Soller
Näst sista dagen på denna underbara kryssning styr vi mot Soller. Efter någon timmes slappande i solen åker vi in till hamnen och när vi promenerat längs stranden tar vi den gamla spårvagnen upp till själva staden. På marknaden strövar vi omkring en lång stund. Vi har hyrt en bil i förväg och efter lunch kör vi till en vingård som vi blivit rekommenderade. Det blir en del provsmakande innan vi väljer ut en del flaskor att ta med hem till Sverige. Det blir ett gott minne att plocka fram i höstrusket.

Sista kvällen vill vi tillbringa ombord. Sandrine har förberett en verklig festmåltid för oss, det förstår vi redan när tapastallrikarna bärs in: pata negra-skinka, manchego, baconinlindande dadlar, friterad getost, fyllda kroketter… Det har börjat mulnat lite under eftermiddagen och rätt vad det är börjar det regna. Vi drar oss in i salongen.

Dag 10: Palma
Tillbaka i Palma. Men det känns inte helt lätt att lämna verken Cento eller båtens underbara personal, som pysslat om oss under hela resan. Och deras omtanke star inte slut för att vi lämnar båten: Stefan har på något vis lyckats fixa biljetter åt mina föräldrar till en utsåld konsert i katedralen. Faurés requiem, som mamma är så förtjust i. Innan vi går i land kommer dessutom Gerd och Sandrine med små paket: det är spanska delikatesser, valda utifrån var och ens preferenser.

För att semestern inte ska sluta alltför abrupt har jag bokat rum till oss för ett par nätter på El Llorenç. Vänner till mig har varit helt lyriska när de pratat om hotellet och dess takterrass med utsikt över både gamla stan och Palmabukten. Vi kastar en sista blick mot Cento, innan den förbeställda taxin tar oss till hotellet. Den här resan kommer vi att leva länge på.

Annons
Sjöö Sandström Klockor

Lämna en kommentar