Vinga Corporate Bond: En högräntefond med ambitioner
Vi som förvaltar Vinga Corporate Bond har en hög målsättning – fonden ska vara marknadsledande inom nordiska högränteobligationer. Inte nog med det – de goda resultaten skall gå hand i hand med ett stringent hållbarhetsarbete.
Som kapitalförvaltare har vi stor makt, och därmed också stort ansvar, att påverka och leda en samhällsförändring. Vi är bara i början på en lång resa mot ett hållbart samhälle. Vårt ansvar är inte bara att leverera god avkastning för våra investerare, vi har också ett ansvar när det gäller att stödja ansvarsfullt företagande. Vi är övertygande om att ett starkt fokus på ESG, det vill säga miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning, går hand i hand med goda resultat.
– Ansvarsfulla bolag skall inte bara kunna mäta sin miljöpåverkan utan också ha en implementerad aktivitetsplan för att minimera den. Bolagen skall vara medvetna om lagar och etik samt ha en proaktiv regelefterlevnad. För det krävs en lyhörd bolagsstyrning och ett socialt ansvarstagande, säger Gustav Andåker, portföljförvaltare på Vinga Corporate Bond.
Marknadsledande resultat
Vinga Corporate Bond lanserades sommaren 2020 och har levererat marknadsledande avkastning sedan dess. Under 2021 var fonden nummer två på Avanza bland 100 räntefonder i svenska kronor och enligt Morningstar var Vinga nummer tre.
Resultaten visar att vår investeringsprocess fungerar väl. Vi kallar strategin ”Best-in-Sector”, vilket bäst kan förklaras med att portföljen skall ha en strikt diversifiering över sektorerna där ingen enskild subsektor skall vara större än tio procent av fondens värde. Därefter identifierar vi de mest attraktiva obligationerna inom varje sektor.
– De bolag som ligger i fronten på hållbarhetsarbetet kommer automatiskt högt upp på listan. Den goda riskspridningen gör att vi kan ha en större vikt i de bästa bolagen som sticker ut i varje sektor. Denna dualitet är nyckeln till marknadsledande avkastning över tid, säger Stefan Westfeldt, chefsförvaltare på Vinga Corporate Bond.
Snabbväxande högräntemarknad
Den nordiska företagsobligationsmarknaden sköt fart efter kreditkrisen 2008. Nya, hårdare kapitaltäckningsregler gjorde företagsutlåning mindre lönsamt för bankerna. Samtidigt har de nordiska företagen insett värdet av en ny finansieringskälla vid sidan av aktiemarknaden och traditionell bankutlåning.
Marknaden har vuxit från en årlig nyemissionsvolym på 30-35 miljarder kronor under 2009 och 2010 till en volym på 200 miljarder kronor år 2021. Och detta är bara för högräntebolagen, det vill säga bolag vars obligationer betalar cirka tre procent eller mer i årlig ränta. Inkluderas även obligationer med lägre årsränta än tre procent är den emitterade volymen mycket större. I vår mening är företagsobligationsmarknadens snabba framväxt det mest spännande som hänt på den nordiska kapitalmarknaden under 2000-talet.
Timingen för Vingas lansering var ingen tillfällighet – fondens investeringsfilosofi kräver en marknad som erbjuder tillräckligt djup och bredd för att ”Best-in-Sector”-strategin ska fungera väl. Det är först under de senaste åren som detta har varit fallet. Den nordiska högräntemarknaden har idag en lika god sektordiversifiering som den europeiska högräntemarknaden.
Vinga – juvelen i vårt långa samarbete
Vi som förvaltar Vinga Corporate Bond har arbetat ihop sedan 2010 och huvudfokus har hela tiden varit den nordiska högräntemarknaden. Vi har haft större diskretionära mandat i nordiska högränteobligationer sedan början på 2012. Vi har inte haft något negativt år sedan start, även om 2014 var ett utmanande år som slutade med ett svagt plusresultat.
När oljepriset föll från 110 dollar per fat i början på 2014 till att bottna på 28 dollar per fat i februari 2016 hamnade både den nordiska och den globala högräntemarknaden i gungning. Vi var ner 50 procent på våra oljerelaterade obligationer, men tack vare vår strikta sektorspridning hade vi bara sju procents exponering mot oljesektorn. Vi avyttrade denna exponering i början på 2015, vilket gjorde att vi kunde gasa ifrån konkurrenterna som blev sittande med sina stora positioner.
Några år senare kom pandemin. Efter mars 2020 trodde vi att vi var på väg mot ett negativt år, men marknaden svängde tillbaka och vi kunde leverera fem procent för helåret 2020. Totalt sett har våra diskretionära förvaltningskunder fått en genomsnittlig årlig avkastning på sex procent per år sedan start, vilket vi är nöjda med.
– Det är Stefans och mina samlade erfarenheter som ligger till grund för Vingas investeringsfilosofi. Det är riktigt spännande att få kanalisera all vår erfarenhet för att göra Vinga Corporate Bond till en marknadsledande fond, säger Gustav Andåker.
Naturligt inslag i investeringsportföljen
Vinga är en aktiv och snabbfotad fond, där andrahandsmarknaden ger oss möjlighet att löpande förändra och finjustera portföljen löpande. Det har varit en framgångsfaktor och bästa sättet att förbli snabbfotad är att inte bli för stor. Om fonden blir större än ett par miljarder kronor i förvaltat kapital tappas möjligheten att agera effektivt på andrahandsmarknaden för nordiska högränteobligationer. Flera nordiska högräntefonder har en storlek på 10-20 miljarder kronor och har därmed svårt att röra sig på vad som fortfarande är en relativt liten marknad, även om den fortsätter växa snabbt. Vi vill inte bli en trög indexfond, det gynnar varken oss eller våra investerare.
Svenskarna är ett aktieälskande folk och det har inte alltid varit så lätt att sälja en högräntefond. Samtidigt är det anmärkningsvärt hur lite du tappar i förväntad avkastning och hur mycket du vinner i reducerad risk när du adderar högränteobligationer till din aktieportfölj. Vi menar att högränteobligationer är ett naturligt inslag i en effektiv investeringsportfölj.
– Många svenska investerare, både stora och små, har fortfarande en liten eller ingen exponering mot högräntemarknaden. Vi kan dock se att det har förändrats på senare år. Fler och fler har börjat addera företagsobligationer till sin portfölj och vi tror att de uppskattar den ökade stabilitet som det innebär, avslutar Stefan Westfeldt.
Gustav Andåker
Gustav Andåker är förvaltare för Vinga Corporate Bond och har arbetat som förvaltare sedan 2010. Gustav har en masterexamen i finansiell ekonomi från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Stefan Westfeldt
Stefan Westfeldt är Chefsförvaltare för Vinga Corporate Bond. Han var tidigare räntechef för Storebrand Kapitalförvaltning i Oslo, där han bland annat ansvarade för satsningen att reducera andelen statsobligationer till förmån för en högre andel företagsobligationer i bolagets obligationsportfölj på 70 miljarder kronor. Stefan har en doktorsgrad i finansiell ekonomi från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och är sedan 2015 även delansvarig för kursen Avancerad Kreditanalys i regi av Norges Handelshögskola.